Zdravší Mikuláš: Odborníci radia, čo zaradiť do balíčka
Mikulášsky balíček môže byť nielen chutný, ale aj zdravší. Odborníci z RÚVZ Bratislava upozorňujú na vhodné potraviny, ktoré môžu mať pozitívny vplyv na detské zdravie.
Vypočuť si článok

Prichádzajúci Mikuláš ponúka rodičom príležitosť obohatiť balíčky pre deti o zdravé alternatívy. Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava na sociálnych sieťach vyzýva, aby základ balíčka tvorilo ovocie, ako sú jablká, mandarínky, pomaranče, kivi a banány. Okrem čerstvého ovocia sú vhodné aj sušené varianty, ktoré dodajú telu dôležité živiny ako vápnik a železo.
Odborníci poukazujú na to, že deti potrebujú aj „rýchle“ kalórie, preto je potrebné sladkosti úplne nezakazovať. Nie všetky sladkosti sú totiž nezdravé. Odporúčajú čokolády s vysokým obsahom kakaa, cereálne tyčinky a gumené cukríky s kolagénom. Naopak, menej vhodné sú keksíky a napolitánky, ktoré obsahujú veľa prázdnych kalórií.
Okrem ovocia a zdravých sladkostí môžu rodičia do balíčka pridať aj orechy, ktoré sú bohaté na omega 3 mastné kyseliny. Tieto látky pozitívne vplývajú na mozog a cievy, avšak je potrebné dbať na alergény, ktoré orechy môžu obsahovať. RÚVZ apeluje na rodičov, aby zohľadnili zdravie detí a zvolili do Mikulášskych balíčkov výživné a chutné alternatívy.
Tagy
Súvisiace články

Trenčiansky kraj s najnižším počtom obetí na cestách v roku 2025
V Trenčianskom samosprávnom kraji sa od začiatku roka 2025 do konca novembra stalo 595 dopravných nehôd, pričom pri nich zomrelo 11 ľudí. Tento počet je najnižší spomedzi všetkých slovenských krajov.

Energopomoc pre domácnosti: Nespravodlivosti upozorňuje SaS
Opozičná strana SaS kritizuje nedostatky v energopomoci, ktorú ohlásila ministerka hospodárstva. Podľa nich môže pomoc získať podnikateľ s investičnými bytmi, zatiaľ čo dôchodca môže zostať bez podpory.

Mikuláš 2025: Nádielka pre domácnosti zdražie o 10 percent
Mikulášska nádielka v roku 2025 bude pre slovenské domácnosti o niečo drahšia. Ceny sa zvyšujú najmä v dôsledku globálnych trhov a domácich faktorov, pričom čokoláda a ovocie sú najviac postihnuté.
