TA1.SK
Meniny má Emília
Kultúra

Soňa Jánošová: Novinárska cena Nezábudka za citlivé témy duševného zdravia

2 min čítania

Redaktorka denníka SME, Soňa Jánošová, získala prestížnu novinársku cenu Nezábudka. Porota ocenila jej prácu za rešpektujúce a empatické prístupy k dôležitým otázkam duševného zdravia.

Vypočuť si článok

Soňa Jánošová: Novinárska cena Nezábudka za citlivé témy duševného zdravia
Foto: SME

Soňa Jánošová, redaktorka denníka SME, sa stala víťazkou tohtoročnej novinárskej ceny Nezábudka, ktorú udeľuje Slovenská psychiatrická spoločnosť. Ocenenie sa zameriava na novinárov, ktorí zodpovedne informujú o duševnom zdraví, pričom sa vyhýbajú senzácie a zohľadňujú súkromie zúčastnených. Tento rok je to už druhýkrát, čo cena putuje do redakcie SME; vlani ju získal Michal Dudoň.

Porota ocenila článok Sone Jánošovej s názvom „V korporátoch, médiách aj v kaviarni. Kde pracujú ľudia, ktorí navštevujú psychiatra? Diagnóza neurčuje, akí sme zamestnanci.“ Tento text sa zaoberá témou stigmatizácie osôb s psychiatrickými diagnózami v pracovnom prostredí. Autorka v ňom ukazuje, že diagnóza nemá vplyv na pracovný výkon či hodnotu jednotlivca a apeluje na potrebu destigmatizácie a rešpektujúcej komunikácie v diskusiách o duševnom zdraví.

Podľa Soňy Jánošovej, článok vznikol v súvislosti s nevhodnými vyjadreniami ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej, ktorá sa znevažujúco vyjadrila o ľuďoch navštevujúcich psychiatrické ambulancie. „Získanie tohto ocenenia si veľmi vážim, no želala by som si, aby som text nemusela napísať. Pozornosť by sa mala sústrediť aj na respondentov, ktorí otvorene zdieľali svoje príbehy,“ povedala Jánošová.

Novinárska cena Nezábudka, založená v roku 2019, sa zameriava na podporu etického a citlivého informovania o duševnom zdraví. Vďaka jej existencii sa zvyšuje kvalita mediálneho diskurzu a motivuje novinárov k dodržiavaniu etických štandardov. Tento krok prispieva k otvorenejšiemu a odbornému pohľadu na tému duševného zdravia, čo je v súčasnosti mimoriadne potrebné.

Tagy

#duševné zdravie#novinárstvo#ocenenie#SME