TA1.SK
Meniny má Adela
Slovensko

Plnotučné syry a demencia: Nová štúdia odhaľuje prekvapivé spojenie

1 min čítania

Vedci z Lundskej univerzity zistili, že pravidelná konzumácia plnotučných syrov môže znižovať riziko demencie. Štúdia, ktorá sledovala viac ako 27 000 účastníkov, naznačuje, že nie všetky mliečne výrobky majú rovnaký ochranný účinok.

Vypočuť si článok

Plnotučné syry a demencia: Nová štúdia odhaľuje prekvapivé spojenie
Foto: REFRESHER

Nová štúdia zo Švédska priniesla zaujímavé zistenia pre milovníkov plnotučných syrov a smotany. Vedci z Lundskej univerzity sa zamerali na analýzu údajov zo štúdie Malmö Diet Cancer, do ktorej sa zapojilo 27 670 ľudí s priemerným vekom 58 rokov. Cieľom bolo preskúmať vzťah medzi stravovacími návykmi a rizikom vzniku demencie, pričom účastníci boli sledovaní v priemere 25 rokov.

Výsledky ukázali, že tí, ktorí konzumovali približne 50 gramov plnotučného syra denne, mali o 13 % nižšie riziko demencie v porovnaní s tými, ktorí jedli menej ako 15 gramov. Zvlášť zaujímavé je, že u skupiny pravidelných konzumentov syra sa riziko vaskulárnej demencie znížilo až o 29 %. Ochranný účinok sa však prejavil iba u osôb bez genetického variantu APOE e4, ktorý zvyšuje riziko Alzheimerovej choroby.

Okrem syrov sa podobný efekt pozoroval aj pri smotane s vysokým obsahom tuku. Tí, ktorí denne konzumovali aspoň 20 gramov smotany, mali o 16 % nižšiu pravdepodobnosť rozvoja demencie. Zaujímavé je, že nízkotučné syry, mlieko, maslo a fermentované výrobky, ako sú jogurt a kefír, nepreukázali rovnaký ochranný účinok. Vedci preto varujú, že nie všetky mliečne produkty sú si rovné a ich vplyv na zdravie mozgu sa môže výrazne líšiť.

Tagy

#demencia#syry#zdravie mozgu#výživa