Káva znižuje riziko žlčníkových kameňov o 23 %
Nový výskum vedcov z Kodanskej univerzity odhaľuje, že konzumácia kávy môže výrazne znížiť riziko vzniku žlčníkových kameňov. Štúdia ukazuje, že pravidelný príjem čierneho moku má pozitívny vplyv na zdravie žlčníka a celkovú pohodu.
Vypočuť si článok

Vedci z Kodanskej univerzity publikovali zaujímavé zistenia v odbornom časopise Journal of Internal Medicine, ktoré naznačujú, že káva má nielen povzbudzujúci účinok, ale môže tiež slúžiť ako prevencia proti tvorbe žlčníkových kameňov. Tieto usadeniny sa môžu vytvárať v žlčníku a v prípade komplikácií môžu viesť k nutnosti chirurgického zákroku.
Tím vedený A. T. Nordestgaardom sledoval viac ako 104-tisíc účastníkov počas ôsmich rokov. Zistili, že tí, ktorí konzumovali viac ako šesť šálok kávy denne, mali o 23 % nižšie riziko vzniku ochorenia v porovnaní s tými, ktorí kávu nepili. Každá šálka kávy navyše štatisticky znižovala riziko približne o 3 percentá.
V druhej fáze výskumu vedci analyzovali DNA viac ako 114-tisíc ľudí počas 38 rokov, pričom sa zamerali na genetické varianty spojené s metabolizmom kofeínu. Genetická analýza potvrdila, že káva má priamy vplyv na zdravie žlčníka, čo naznačuje jej kauzálny účinok. Kofeín, ktorý stimuluje kontrakcie žlčníka, pomáha predchádzať tvorbe žlčových kryštálikov, ktoré môžu viesť k vzniku kameňov.
Vedci však varujú, že káva je účinná len v počiatočných štádiách. U pacientov s už existujúcimi veľkými žlčníkovými kameňmi môže konzumácia kávy vyvolať bolesť alebo žlčníkový záchvat. Okrem prevencie žlčníkových kameňov má káva aj ďalšie zdravotné benefity, ako zlepšenie kognitívnych funkcií, metabolizmu a ochranu pečene. Pravidelná konzumácia kávy môže znížiť riziko cirhózy a rakoviny pečene, pričom optimálne množstvo sa pohybuje medzi 3 až 4 šálkami denne.
Zaujímavým paradoxom je, že hoci kofeín môže krátkodobo zvyšovať hladinu cukru v krvi, dlhodobé pitie kávy znižuje riziko vzniku cukrovky 2. typu. Antioxidanty a minerály v káve zlepšujú citlivosť tela na inzulín a bojujú proti zápalom, čo prispieva k dlhšiemu životu jej konzumentov. Káva sa tak stáva významným zdrojom antioxidantov v strave mnohých ľudí, často prevyšujúc aj ovocie a zeleninu.
Tagy
Súvisiace články

Dramatické chvíle na Rysoch: Turistka sa pošmykla a rútila sa dolu svahom
Na poľskej strane Tatier zažila turistka šokujúce chvíle, keď sa pri výstupe na Rysy pošmykla a začala padať. Našťastie sa jej podarilo zastaviť a zišla dolu po vlastných, bez vážnych zranení.

Juraj Blanár rokoval s nemeckým veľvyslancom o strategickej spolupráci
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár sa stretol s nemeckým veľvyslancom Thomasom Kurzom, aby prediskutovali bilaterálne vzťahy a pripravovanú návštevu nemeckého kancelára. Obaja sa zhodli na dôležitosti otvoreného dialógu a dlhodobej spolupráce.

Kauza Voderady: Štátne peniaze a prepojenia na kontroverzné postavy
Predaj skrachovaného outletu vo Voderadoch za 17 miliónov eur vyvolal množstvo otázok o prepojeniach na známe postavy slovenského podnikania a politiky. Marek Matovič, švagor podnikateľa Jána Daniša, môže z tejto transakcie profitovať, čo vyvoláva obavy o transparentnosť a etiku štátnych investícií.
