TA1.SK
Meniny má Hilda
Slovensko

Káva znižuje riziko žlčníkových kameňov o 23 %

2 min čítania

Nový výskum vedcov z Kodanskej univerzity odhaľuje, že konzumácia kávy môže výrazne znížiť riziko vzniku žlčníkových kameňov. Štúdia ukazuje, že pravidelný príjem čierneho moku má pozitívny vplyv na zdravie žlčníka a celkovú pohodu.

Vypočuť si článok

Káva znižuje riziko žlčníkových kameňov o 23 %
Foto: TechByte

Vedci z Kodanskej univerzity publikovali zaujímavé zistenia v odbornom časopise Journal of Internal Medicine, ktoré naznačujú, že káva má nielen povzbudzujúci účinok, ale môže tiež slúžiť ako prevencia proti tvorbe žlčníkových kameňov. Tieto usadeniny sa môžu vytvárať v žlčníku a v prípade komplikácií môžu viesť k nutnosti chirurgického zákroku.

Tím vedený A. T. Nordestgaardom sledoval viac ako 104-tisíc účastníkov počas ôsmich rokov. Zistili, že tí, ktorí konzumovali viac ako šesť šálok kávy denne, mali o 23 % nižšie riziko vzniku ochorenia v porovnaní s tými, ktorí kávu nepili. Každá šálka kávy navyše štatisticky znižovala riziko približne o 3 percentá.

V druhej fáze výskumu vedci analyzovali DNA viac ako 114-tisíc ľudí počas 38 rokov, pričom sa zamerali na genetické varianty spojené s metabolizmom kofeínu. Genetická analýza potvrdila, že káva má priamy vplyv na zdravie žlčníka, čo naznačuje jej kauzálny účinok. Kofeín, ktorý stimuluje kontrakcie žlčníka, pomáha predchádzať tvorbe žlčových kryštálikov, ktoré môžu viesť k vzniku kameňov.

Vedci však varujú, že káva je účinná len v počiatočných štádiách. U pacientov s už existujúcimi veľkými žlčníkovými kameňmi môže konzumácia kávy vyvolať bolesť alebo žlčníkový záchvat. Okrem prevencie žlčníkových kameňov má káva aj ďalšie zdravotné benefity, ako zlepšenie kognitívnych funkcií, metabolizmu a ochranu pečene. Pravidelná konzumácia kávy môže znížiť riziko cirhózy a rakoviny pečene, pričom optimálne množstvo sa pohybuje medzi 3 až 4 šálkami denne.

Zaujímavým paradoxom je, že hoci kofeín môže krátkodobo zvyšovať hladinu cukru v krvi, dlhodobé pitie kávy znižuje riziko vzniku cukrovky 2. typu. Antioxidanty a minerály v káve zlepšujú citlivosť tela na inzulín a bojujú proti zápalom, čo prispieva k dlhšiemu životu jej konzumentov. Káva sa tak stáva významným zdrojom antioxidantov v strave mnohých ľudí, často prevyšujúc aj ovocie a zeleninu.

Tagy

#káva#zdravie#výskum