TA1.SK
Meniny má Kornel
Zahraničie

Smrť po hamburgeri: Vedci potvrdili alergiu na mäso ako príčinu úmrtia

1 min čítania

Vedci prvýkrát potvrdili smrť spôsobenú alergiou na mäso, ktorá môže vzniknúť po uhryznutí kliešťom. Tragédia sa odohrala v lete 2024, keď 47-ročný pilot z New Jersey zomrel po konzumácii hamburgeru.

Vypočuť si článok

Smrť po hamburgeri: Vedci potvrdili alergiu na mäso ako príčinu úmrtia
Foto: REFRESHER

Prípad 47-ročného muža z New Jersey, ktorý zomrel po konzumácii hamburgeru, vyvolal pozornosť odborníkov. Počas rodinnej kempovania v lete 2024 zažil silné bolesti brucha a vracanie po zjedení steaku. Napriek tomu, že sa na druhý deň cítil lepšie, jeho zdravotný stav sa zhoršil po ďalšej konzumácii mäsa, čo viedlo k tragickému koncu jeho života.

Rodina muža ho našla v bezvedomí po štyroch hodinách od zjedenia hamburgeru. Napriek vykonanej pitve, ktorá nezistila žiadne abnormality, jeho manželka sa rozhodla zistiť pravú príčinu smrti. Kontaktovala odborníkov z Virgínskej univerzity, ktorí pod vedením Dr. Thomasa Platt-Millsa skúmali syndróm alfa-gal (AGS), spojený s alergiou na červené mäso.

Vyšetrenie potvrdilo, že muž trpel touto alergiou, ktorá je spôsobená molekulou alfa-gal nachádzajúcou sa v cicavcoch a prenášanou kliešťami. Alergická reakcia na červené mäso môže byť smrteľná a vedci varujú pred príznakmi, ako sú ťažkosti s dýchaním či silné bolesti brucha. V prípade vážnych symptómov je nevyhnutné vyhľadať lekársku pomoc, pretože reakcia môže nastať aj niekoľko hodín po konzumácii.

Tagy

#alergia#zdravie#smrť