TA1.SK
Meniny má Katarína
Slovensko

Potraviny, ktoré chránia pred hlbokou žilovou trombózou

1 min čítania

Správna výživa môže zohrávať kľúčovú úlohu v prevencii hlbokej žilovej trombózy. Zamerajte sa na potraviny bohaté na omega-3, vlákninu a antioxidanty, ktoré podporujú zdravie žíl.

Vypočuť si článok

Potraviny, ktoré chránia pred hlbokou žilovou trombózou
Foto: TOPKY

Hlboká žilová trombóza (HZT) je vážny zdravotný problém, ktorý môže mať závažné následky. Aby ste znížili riziko vzniku tohto ochorenia, je dôležité venovať pozornosť svojej strave. Potraviny, ktoré sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, vlákninu a antioxidanty, môžu významne podporiť zdravie žíl a obehového systému.

Omega-3 mastné kyseliny, nachádzajúce sa v rybách ako losos a makrela, majú protizápalové účinky a prispievajú k zlepšeniu cirkulácie krvi. Rovnako dôležitá je vláknina, ktorú nájdete v ovocí, zelenine a celozrnných výrobkoch. Vláknina pomáha regulovať hladinu cholesterolu a podporuje zdravé trávenie, čo môže mať pozitívny vplyv na obehový systém.

Antioxidanty, ktoré sú prítomné v potravinách ako bobule, orechy a tmavá čokoláda, chránia naše telo pred voľnými radikálmi a znižujú zápalové procesy. Zaradením týchto potravín do jedálnička môžete posilniť svoje zdravie a znížiť riziko vzniku hlbokej žilovej trombózy.

Tagy

#zdravie#výživa#prevencia