Mladí Slováci objavujú prémiovú whisky: Trendy v barmanstve
Dominik, skúsený barman, sa delí o svoje poznatky o meniacom sa vzťahu Slovákov k alkoholu. Mladšia generácia preferuje kvalitu a prémiové destiláty, najmä whisky, čím sa odkláňa od tradičného pitia piva a borovičky.
Vypočuť si článok

Dominik, ktorý sa barmanstvu začal venovať už v 16 rokoch, zdieľa svoje skúsenosti a pohľad na aktuálne trendy v konzumácii alkoholu na Slovensku. Po 15 rokoch za barom sa rozhodol zdieľať svoje znalosti s nastupujúcou generáciou barmanov, pričom jeho srdcovkou je škótska whisky Johnnie Walker. Dominik zdôrazňuje, že hostia dnes nechodí len za nápojmi, ale za osobou barmana, ktorá im poskytuje osobný zážitok a pozornosť.
V súčasnosti Dominik organizuje semináre, kde učí nových barmanov o správnej príprave a degustácii whisky. Vníma, že mladí Slováci sa čoraz viac zameriavajú na kvalitu alkoholu, pričom rastie záujem o prémiové destiláty. Zatiaľ čo klasické nápoje ako pivo a víno zostávajú populárne, Dominik vidí posun smerom k drahším a kvalitnejším produktom. Mladí ľudia si uvedomujú, že ak už siahnu po alkohole, malo by to byť niečo výnimočné.
Dominikova obľúbená škótska whisky Johnnie Walker má rôzne varianty, pričom medzi jeho favoritmi sú Blue Label, Gold Label a Black Label. Každá z nich ponúka unikátne chuťové profily, pričom Dominik zdôrazňuje, že je dôležité správne degustovať a prezentovať whisky. Okrem toho sa vo svojich seminároch zameriava aj na pohostinnosť, pretože kvalitný barman by mal vedieť nielen pripraviť nápoj, ale aj ho predať. Dominik verí, že whisky je jedným z najkomplexnejších destilátov a každý si môže nájsť svoj vlastný štýl a chuť.
Aj keď Dominik vníma znižovanie celkovej konzumácie alkoholu, rastie segment ultra prémiových destilátov, čo naznačuje, že mladí Slováci sú ochotní investovať do kvality. Mnohí z nich si vytvárajú vzťah k prémiovej whisky, aj keď nie každý ju už ochutnal. Dominik povzbudzuje tých, ktorí sa chcú ponoriť do sveta whisky, aby boli zvedaví a otvorení novým chuťovým zážitkom. Odporúča začať s ovocnými a ľahkými whisky, ako je Glenkinchie alebo Singleton of Dufftown, a postupne objavovať komplexnejšie varianty.
Dominik tiež predpokladá, že modernizácia a udržateľnosť budú hrať kľúčovú úlohu v budúcnosti výroby whisky. Destilérie sa budú snažiť znížiť svoju uhlíkovú stopu, no zároveň si zachovajú punc luxusu a tradície. Mladšie generácie, ktoré sa zaujímajú o kvalitu a pôvod svojich nápojov, budú určovať smer, ktorým sa whisky biznis bude uberať. Dominik uzatvára, že aj vďaka zvedavosti a chuťi objavovať nové chute môže každý nájsť svoju obľúbenú whisky, ktorá mu prirastie k srdcu.
Tagy
Súvisiace články

Zomrela herečka Jorga Kotrbová, ikona českých rozprávok
Vo veku 78 rokov nás opustila významná česká herečka Jorga Kotrbová, známa predovšetkým ako Zlatovláska. Jej talent a osobnosť zostanú navždy v pamäti divákov.

Billy Barman a SĽUK: Vianočný koncert s vizuálnou šou v Bratislave
Vo štvrtok 4. decembra sa v Starej tržnici v Bratislave uskutoční jedinečný koncert Billy Barman a dievčat zo SĽUK-u. Na podujatí sa návštevníci môžu tešiť na spojenie tradičnej hudby a moderných vizuálnych prvkov.

Proteínové šaláty: Zdravá voľba pre každodenné stravovanie
Proteínové šaláty sa stávajú čoraz populárnejšou súčasťou stravy, ponúkajúc chutnú a výživnú alternatívu. Značka RADOMA predstavila tri varianty, ktoré sú ideálne pre tých, ktorí chcú podporiť svoje zdravie a energiu.
