TA1.SK
Meniny má Ivica
Zahraničie

Horká čokoláda a starnutie: Nová štúdia odhaľuje prekvapivé súvislosti

1 min čítania

Nová štúdia naznačuje, že theobromín v horkej čokoláde môže spomaľovať biologické starnutie. Vedci však varujú, že nadmerná konzumácia čokolády nie je odporúčaná.

Vypočuť si článok

Horká čokoláda a starnutie: Nová štúdia odhaľuje prekvapivé súvislosti
Foto: REFRESHER

Vedci zistili, že chemická látka theobromín, nachádzajúca sa v horkej čokoláde, môže mať pozitívny vplyv na biologické starnutie. Výskum publikovaný v odbornom časopise Aging sa zameral na analýzu údajov od viac ako 1 600 účastníkov z Veľkej Británie a Nemecka, ktorí mali rôzne hladiny theobromínu v krvi.

Zistenia naznačujú, že účastníci s vyššími hladinami tejto látky mali biologický vek nižší než ich skutočný vek. Biologický vek je dôležitým ukazovateľom celkového zdravia organizmu, pretože odráža opotrebovanie buniek a tkanív. Vedci ho určovali na základe analýzy zmien v DNA a dĺžky telomér, ktorých skracovanie je spojené so starnutím a rôznymi chorobami.

Napriek pozitívnym výsledkom štúdie autori varujú pred nadmernou konzumáciou čokolády. Obsah cukru a tuku v čokoláde môže potenciálne vyvážiť pozitívne účinky theobromínu, preto odborníci odporúčajú konzumovať horkú čokoládu s mierou a príležitostne. Takže ak ste milovníkom čokolády, nezabudnite na rozumný prístup k jej konzumácii.

Tagy

#čokoláda#starnutie#theobromín